AUTOPILOTOM U SUDAR: Tesla Model 3 na „autopilotu“ udario u prevrnut kamion! (VIDEO)

Da moderne tehnologije, kao što je autonomna vožnja, odnosno „autopilot“ definitivno nisu svemoguće i da i dalje trebaju da se razvijaju, potvrđuje i ovaj sudar na auto-putu na Tajvanu

Kao što se sa snimka može videti, 53-godišnji vozač Tesla Model 3 vozio je levom trakom autoputa, u kojoj je već bio prevrnut kamion, međutim, vozač je još ranije aktivirao ADAS (Automated Driver Assistance System) i očigledno prepustio brigu vožnje „autopilotu“.

No, tek kada je uočio veliki prevrnuti kamion ispred, vozač je počeo naglo da kočio, međutim, pri toj brzini, nije bilo dovoljno prostora da se automobil zaustavi, već je udario u teretni deo kamiona. Na svu sreću, 53-godišnji vozač je prošao sa manjim povredama, ali je tek tada nastao pravi kolaps na auto-putu.

Ono što očigledno vozač nije usvojio jeste upozorenje kompanije Tesla da se prilikom korišćenja „autopilot“ funkcije, i dalje prati saobraćaj ispred i da vozač bude spreman da u svakom trenutku preuzme kontrolu ukoliko iskrsne neka nepredviđena situacija.

During the morning commute, a Tesla Model 3 crashes into an overturned truck on a highway in Taiwan.Story at https://bit.ly/taiwancrash

Takođe nije do kraja jasno da li je kočenje inicirao „autopilo“, odnosno bezbednosni sistemi, u okviru kojih je i adaptivni tempomat sa funkcijom paničnog kočenja u slučaju opasnosti ili je ipak to bio vozač, kako sam vinovnik tvrdi u policijskom izveštaju, što opet baca senku na funkcionalnost sistema autonomne vožnje.

Đorđe Pavićević/TopSpeed