VIŠE OD DUSTERA: Dacia Bigster Concept

Dacia ovih dana je predstavila SUV koncept pod imenom Bigster, koji bi, ukoliko stigne do serijske proizvodnje, bio pozicioniran iznad aktuelnog Dustera, kao najveće i najskuplje vozilo ove rumunske marke

Ko bi rekao da će samo deceniju i po od vremena kada se na tržištu „probijala“ sa kompaktnim modelima Logan i Sandero, Dacia u svojoj ponudi imati i kombi Dokker, Stepway verziju Sandera, SUV model Duster sa 4x4 pogonom, pa čak i kompaktni krosover Spring EV na električni pogon.

No, rumunski proizvođač se tu ne zaustavlja, jer je ovih dana predstavio koncept većeg SUV modela po imenu Bigster, dužine 4,6 metara, koji bi trebalo da predstavlja prvi „jeftini“ model u ovoj klasi vozila na evropskom tržištu.

Pozicioniran iznad aktuelnog Dustera, i po dimenzijama, i po ceni, Bigster, koji pomalo podseća na Toyotu RAV4, trebalo bi da bude jedan od tri nova modela koji će se do 2025. godine pojaviti na tržištu, a kako je najavljeno, imaće u ponudi i hibridni pogon.

Ono što je do sada poznato jeste da će serijska verzija biti bazirana na CMF-B (Common Module Family) platformi koja, inače, poseduje dve specifikacije - jednu namenjenu jeftinijim modelima (Dacia Logan i Sandero), i drugu, koju koriste Renaultovi modeli Clio, Captur, Arkana, te Nissan Juke i Note.

Đorđe Pavićević/TopSpeed