TRKAČKI DUH: Pagani Imola po ceni od 5 miliona evra!

Italijanska manufaktura Pagani predstavila je ekskluzivni, limitirani model po imenu Imola, koji je baziran na aktuelnom hipersportskom automobilu Huayra

Od kako se na svetsku pozornicu probila modelom Zonda, italijanska “radionica” ekskluzivnih hipersportskih automobila Pagani, gotovo da svaki put uspeva da nadmaši sebe, pa je i sada, svetlost dana ugledao limitirani model po imenu Imola.

Nazvan po čuvenoj trkačkoj stazi nedaleko od Bolonje, ovaj automobil je baziran na serijskom hipersportskom modelu Huayra, koji je, već sam po sebi, umetničko delo na četiri točka.

Razvijen na istoimenoj stazi, koja je godinama bila domaćin Velike nagrade San Marina, a ranije i Italije, model Imola je ujedno i svojevrsni oproštaj od aktuelne Huayre, pre nego što uskoro stigne njen naslednik.

Za pogon je zadužen dobro poznati Mercedesov V12 twin-turbo motor od 6,0 litara zapremine, koji u Imoli oslobađa gotovo 830 konjskih snaga i 1100 Nm obrtnog momenta, što je za 80 “konja” više u odnosu na Huayra BC verziju.

Masa vozila iznosi svega 1246 kilograma, pre svega zahvaljujući obilnoj upotrebi ugljeničnih vlakana i titanijuma, a napravljena je ušteda čak i pri bojenju, koristeći Acquarello Light sistem, gde je “dobijeno” 5 kilograma.

Pagani nije objavio podatke o performansama ovog modela, ali se logično može pretpostaviti da će sprint do 100 km/h trajati manje od tri sekunde, koliko treba Huayri, te da će i maksimalna brzina od 383 km/h biti nadmašena.

Pagani će napraviti svega pet primeraka ovog automobila, baš kao što je to svojevremeno bio slučaj sa Zonda Cinque, a svaki od njih koštaće fantastičnih pet miliona evra (bez poreza). A da sve bude još interesantnije, svih pet primeraka već su unapred prodati.

Đorđe Pavićević/TopSpeed