SADA I ZVANIČNO: Debitovala nova KIA Sorento

Nakon što je nedavno “uhvaćen” na ulicama američkog grada, potpuno “otkriven” tokom snimanja reklamnog videa, novi KIA Sorento je sada i zvanično predstavljen kupcima

Četvrta generacija ovog popularnog južnokorejskog SUV modela zvanično je predstavljena, svoj prvi javni nastup imaće u martu, na Salonu automobila u Ženevi.

Kao što se sa fotografija može videti, novi Sorento izgleda poprilično drugačije u odnosu na svog prethodnika, sa oštrijim linijama i generalno uglastijim formama, primetnim naročito na zadnjim svetlosnim grupama.

Drugim rečima, novi Sorento se dizajnerski više približio ukusima američkih kupaca i svom većem “rođaku”, modelu Telluride, što i ne čudi, budući da je u Americi za KIA modelima znatno veća potražnja nego u Evropi, bar kada je reč o većim SUV modelima.

Proporcionalno, automobil sada deluje veće, pre svega zahvaljujući kraćim prepustima i 35 mm dužem međuosovinskom rastojanju, dok je zapravo, dužina vozila povećana za svega oko 10 milimetara. Ono šta se naročito ističe jeste prostor za putnike u drugom redu sedišta, koji sada imaju osetno više komfora.

Enterijer je sada znatno moderniji i bogatiji u odnosu na prethodnika, sa digitalnom instrumentacijom i displejem infotejnment sistema koji se protežu celom širinom, po ugledu na Mercedesove modele, dok se komande klimatizacije nalaze na centralnoj konzoli, ispod displeja.

Što se pogonskih jedinica tiče, za jesen ove godine, kada se Sorento očekuje u Evropi, najavljen je 2,2-litarski turbo dizel od 200 konjskih snaga, kao i hibrid kojeg će pokretati 1,6-litarski benzinac i elektromotor sa baterijama od 1,5 kWh. Ukupna snaga ovog modela deklarisana je na oko 230 “konja”.

Cene i paketi opreme biće poznati tokom trajanja Salona automobila u Ženevi...

Đorđe Pavićević/TopSpeed