PRODUŽENA VERZIJA: Rolls-Royce Ghost Extended

Nakon premijernog predstavljanja modela Ghost, Rolls-Royce sada prikazuje i njegovu produženu verziju koja nosi naziv Ghost Extended

Kao što je to već neka vrsta tradicije u svetu luksuznih limuzina, pored standardne verzije, premijum proizvođači vrlo često predstavljaju i produžene (tzv. “L”) verzije drumskih krstarica koje nude više prostora i luksuza putnicima na zadnjim sedištima.

Tako je i ovog puta kada je reč o Rolls-Royce Ghost, koji je nedavno predstavljen u svojoj drugoj generaciji, a sada se bogatoj klijenteli nudi i u produženom izdanju koje nosi naziv Extended. Naravno, pre svega je reč o povećanju međuosovinskog rastojanja kako bi se povećao prostor za putnike pozadi.

Dakle, međuosovinsko rastojanje je za 170 milimetara duže u odnosu na “obični” Ghost, sa ukupno 3465 milimetara, a istovremeno je i ukupna dužina automobila povećana za toliko, sa standardnih 5549 mm na 5719 milimetara.

Da bi se sačuvale elegantne proporcije, Ghost Extended je “izdužen” samo u predelu zadnjih vrata, što će reći da su ostali elementi karoserije, ispred i iza, ostali netaknuti kako bi se zadržale atraktivne linije originalnog modela.

Naravno, obogaćen je i enterijer, u skladu sa namenom ovog automobila, te se tako između zadnjih sedišta sada nalazi i frižider za šampanjac, koji ima pretpodešene temperature na 6 i 11 stepeni Celzijusa, ako se radi o novijim, odnosno starijim primercima ovog pića.

Implementiran je i Wi-Fi, novi sistem prečišćavanja vazduha, a opciono su dostupna i “obarajuća” sedišta po uzoru na ona koja se ugrađuju u poslovne avione. Pogonska jedinica je ostala ista – 6,75-litarski V12 twin-turbo od 570 konjskih snaga.

Cena vozila još nije objavljena, ali je najavljeno da su prve isporuke Ghost Extended planirane do kraja ove godine.

Đorđe Pavićević/TopSpeed