POVRATAK LEGENDE: Renault 5 Prototype

Francuski proizvođač je predstavljanjem modela Renault 5 Prototype i zvanično potvrdio da se legendarna “Petica” vraća, i to kao kompaktni električni automobil

Sve je očiglednije da su kupci na evropskom tržištu, zasuti brojnim “generičkim” automobilima, postali “gladni” harizmatičnih modela sa bogatom tradicijom, što je potvrdio prvo MINI Cooper, a zatim i FIAT 500.

Upravo u tom pravcu razmišlja i Renault, koji je nedavno prvo “oživeo” Alpine brend, a sa njim i sportski kupe A110, da bi sada predstavio i prototip novog modela Renault 5, koji bi uskoro trebao da se nađe u prodaji.

No, za razliku od nekada “narodnog” automobila, ova “Petica” verovatno neće biti ni izbliza tako pristupačna jer je zamišljena kao električni urbani automobil koji će koristiti novu CMF-B platformu, kao i novi Zoe.

Drugim rečima, sledi put kojim je otišao novi FIAT 500 i MINI Electric, a to je da bude drugi ili treći automobil u porodici, a ne pristupačno prevozno sredstvo širokih narodnih masa.

Dizajnerski gledano, mogu se naslutiti određena “genetika” prošlih vremena i popularnog R5 Turbo modela. Tu je i upadljiva, jarko žuta boja hečbeka, kao i “mišićavi” zadnji blatobrani.

Iako još nije zvanično potvrđeno, spominje se mogućnost da pored Renault 5, francuski proizvođač “oživi” i još jedno kultno vozilo – Renault 4, koji će takođe biti na električni pogon, a oba ova modela deo od čak 14 novih automobila planiranih do 2025. godine, od čega će polovina biti “na struju”.

Đorđe Pavićević/TopSpeed