NEBO JE GRANICA: Aston Martin Vantage Roadster

Aston Martin je upravo predstavio model Vantage u Roadster verziji, u koji se polažu velike nade da će poboljšati trenutno ne baš sjajne prodajne rezultate britanske marke

Uprkos relativno slabim prodajnim rezultatima u poslednje vreme, Aston Martin se ne predaje, te smo nakon najave ozbiljnih ulaganja u Formulu 1 preko Racing Point tima, upravo dobili i novi model.

Reč je o Vantage Roadsteru, što će reći da je popularni sportski GT sada dobio i verziju „bez krova“, za koju u Aston Martinu tvrde da je najbrži automatizovani platneni krov trenutno, kojem treba manje od sedam sekundi da se otvori, odnosno zatvori, pri brzinama do 50 km/h.

Sama krovna konstrukcija teži svega oko 60 kilograma, najviše zahvaljujući upotrebi lakih materijala u konstrukciji tzv. Z-fold mehanizma (preklapanje u obliku slova „Z“).

Za pogon je i dalje zadužen 4,0-litarski V8 twin turbo od 510 konjskih snaga i 685 Nm, koji „uparen“ sa 8-stepenim automatskim ZF menjačem, obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za svega 3,7 sekundi (dve desetinke sporije u odnosu na Vantage Coupe), kao i maksimalnu brzinu od 305 km/h sa podignutim krovom.

Cena za Vantage Roadster u Nemačkoj startuje od 157.300 evra, a prve isporuke najavljene su za proleće ove godine...

Đorđe Pavićević/TopSpeed