ČETVRT VEKA POSTOJANJA: Porsche Boxster 25 Years edicija

Obeležavajući 25 godina od kako se model Boxster pojavio na tržištu, Porsche je pripremio specijalnu ediciju pod imenom 25 Years, baziranu na GTS 4.0 verziji

Verovali ili ne, četvrt veka je prošlo od kako je svetlost dana ugledala prva generacija Porscheovog roadstera Boxster, inspirisana istoimenim konceptom iz 1993. godine.

Sada, 25 godina kasnije, Porsche je odlučio da obeleži ovaj jubilej specijalnom limitiranom verzijom od svega 1250 primeraka, od kojih će svaki koštati od 94.986 evra, a baziran je na aktuelnog GTS 4.0 verziji.

Automobil nosi veoma slične boje koje je imao i pomenuti koncept iz 1993. godine, gde je karoserija u tzv. GT Silver metalik nijansi, dok su naplaci, rešetke bočnih usisnika, kao i oznake na vozilu od bakarne Neodyme nijanse.

Boxster 25 Years standardno dolazi sa crvenim sklopivim krovom na kojem piše „Boxster 25“, dok je opciono dostupan i krov u crnoj boji. Isto tako, umesto standardnog enterijera od bordo kože, moguće je poručiti crnu unutrašnjost.

Pogonska jedinica je nepromenjena, što će reći 4,0-litarski šestocilindarski bokser, snage 400 „konja“, koji se isporučuje kako sa manuelnim, tako i sa PDK menjačem sa dvostrukim kvačilom. Deklarisano ubrzanje od 0 do 100 km/h sa PDK transmisijom iznosi četiri sekunde, dok je maksimalna brzina 293 km/h.

Đorđe Pavićević/TopSpeed