KORAK BLIŽE: Novi kalendar Formule 1!

Austrijska vlada je tokom vikenda donela odluku u dodatnom popuštanju mera protiv infekcije COVID-19, tako da su prve trke F1 u sezoni 2020. koje treba da se voze za VN Austrije na stazi Red Bull Ring 5 i 12. jula dobile “zeleno svetlo“

Izgleda da smo korak bliže konačnom početku ovogodišnje sezone F1. Naime, Ministarstvo zdravlja Republike Austrije u skladu sa odlukama Vlade te zemlje o popuštanju mera protiv širenja koronavirusa, odobrilo je održavanje trka na stazi Red Bull Ring 5. i 12. jula.

Doduše, takmičenja bi trebala da se održe bez pristustva publike, uz ograničenje da svaki od 10 timova može da angažuje samo po 80 ljudi na svakoj trci, te ne koristi motorhomove i slično, ali i to je veliki napredak imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom.

Razlika u odnosu na prethodnu verziju kalendara trka za 2020. je u tome što su trke za VN Velike Britanije pomerene. Organizatori su uporni u zahtevu da se i kod njih održe dve trke, no problem predstavlja obavezni karantin od 14 dana koje vlasti te ostrvske zemlje zahtevaju. Iako je većina timova smeštena upravo u okolini staze Silverstone, ima i onih koji nisu odatle, a ne žele da toliko vremena provedu i izolaciji, pogotvo ne u Engleskoj!

Zato je rešenje za sada pronađeno u zameni tremina sa VN Mađarske, pa bi tako Hungaroring trebao da uskoči u jul, tačnije da se vozi 19. jula. Onda bi ostalo dovoljno vremena za spomenutu izolaciju, a evropski deo sezone bi bio nastavljen u Španiji, Belgiji i Italiji, kao što je već ranije planirano.

Nezvanični kalendar trka F1 za 2020.

5. jul VN Austrije Red Bull Ring
12. jul VN Austrije Red Bull Ring
19. jul VN Mađarske Hungaroring
2. avgust VN Velike Brtianije Silverstone
9. avgust VN Velike Britanije Silverstone
16. avugst VN Španije Barcelona
30. avgust VN Belgije Spa-Francorchamps
6. septembar VN Italije Monza

Što se tiče nastavka sezone 2020. FIA Svetskog šampionata F1 u ovom trenutku se ništa ne zna izuzev onog plana da se ide po kontinentima i zemljama koje su geografski bliske. A kako će sam padok F1 izgledati i koje mere će se primenjivati, to još uvek nije precizno određeno ni za ovaj, prvi deo sezone!

Zoran Živkov/TopSpeed