SIMBOLIKA IZRAŽENA IMENOM: Chopard Alpine Eagle

Neukrotiva priroda oblikovala je izgled ekskluzivnog modela ateljea Chopard, iza čijeg nastanka stoji interesantna priča. Moderna verzija legendarnog St.Moritz modela predstavlja savremeno viđenje sportske elegancije. U verziji Alpine Eagle, renomirana kompanija ponovo je potvrdila klasu – izrada detalja je impresivna, dok su performanse nadahnute snagom moćnih orlova

Iako je čitaocima TopSpeed magazina najpoznatija kolekcija Mille Miglia, kompanija Chopard raznovrsnom ponudom može da zaintrigira čak i najprobirljivije ljubitelje časovničarstva. Bilo da želite sportski ili elegantni model, namenjen damama ili muškarcima od stila, Chopard u svakom trenutku može da odgovori vašim potrebama. U aktuelnom katalogu ipak se izdvaja ekskluzivni model Alpine Eagle, koji harmonično spaja izvrsnost izrade i specifično nasleđe. Kao takav, Alpine Eagle s punim pravom ističe kolekcionarske ambicije.

Razlozi su očigledni, jer je Alpine Eagle časovnik unikatne istorije. Naime, Chopard je svojevremeno bio poznat isključivo po kreiranju zanosnog nakita i časovnika od zlata. Karl Fridrih, čuveno ime ateljea Chopard, voleo je da slobodne trenutke provodi na planini i skijama, pa je poželeo časovnik koji je moguće nositi čak i na zavejanim padinama Alpa. Snove je pretvorio u realnost, pa je nedugo zatim nastao čuveni St.Moritz časovnik, koji je zvanično lansiran 1980. godine, a i danas ima značajnu kolekcionarsku reputaciju. Chopard St.Moritz takođe je postigao ogroman tržišni uspeh, jer je uspeo da privuče čak 50.000 kupaca, što je značajno unapredilo imidž švajcarskog brenda.

U novom izdanju, Alpine Eagle stilom koji promoviše ostaje veran tradiciji, uprkos diskretnim izmenama. Dizajnerski, simbolika je jasno naglašena. Kazaljka koja broji sekunde izgleda kao pero, dok brojčanik budi asocijaciju na prodorno oko orla, u plavoj i sivoj nijansi. Ergonomska narukvica, napravljena je od specijalno razvijenog A223 Lucent čelika koji je najvećim delom recikliran, dvostruko topljen i za 50 procenata snažniji, uz anti-alergenska svojstva, otpornost na ogrebotine i svetliju boju od tradicionalnog čelika. Alpine Eagle 41mm u sebi koristi mehanički samonavijajući Chopard 01.01-C mehanizam, sa rezervom energije od šezdeset časova i uglednim COSC sertifikatom, dok je za precizan rad kompaktnije verzije zadužen 09.01-C, koji stavlja na raspolaganje 42 časa autonomije.

Uroš Popović