IME KAO SUDBINA: Riva Dolceriva

Verovatno znate čuvenu italijansku frazu „Dolce Vita”… Ulaznica za sladak, mediteranski, život na talasima nije pristupačna, ali će vam u režiji kompanije Riva pružiti neuporedivo iskustvo. Upoznajte moćni gliser Dolceriva koji snove pretvara u javu

Postoje plovila koja slede trendove, ali i ona koja ih definišu. Riva Dolceriva definitivno pripada ovoj drugoj kategoriji, pre svega zbog izuzetne lepote i mnogobrojnih inovacija čuvenog brodogradilišta iz mesta Sarnico na obali jezera Iseo. Najnovija kreacija kompanije Riva je dinamični gliser dužine 48 stopa, koji je osmišljen za hedonističko krstarenje na talasima. Ako su vam „kopnene“ mere bliže, napominjemo da su dužina 14,92 metra „preko svega“ i širina od 4,26 metra, spremne da odabrano društvo od osam osoba povede u nezaboravnu dnevnu vodenu avanturu.

Nova Dolceriva zapravo nastoji da redefiniše svoj tržišni segment zahvaljujući brojnim i do sada neviđenim karakteristikama... Potpuno novi spoljašnji dizajn razvio je atelje Officina Italiana Design, a među osnovne adute ubrajamo i savršeno optimizovanu upotrebu prostora. U kompaniji Riva samouvereno najavljuju da je Dolceriva kulminacija iskustva i tradicije duge čak 177 godina.

Kao omaž nasleđu ističu se i detalji od raskošnog mahagonija sa dvadeset slojeva laka. Ipak, u skladu sa savremenim trendovima, mnogobrojni elementi oblikovani su od laganog i čvrstog karbona. Čelik, takođe, igra značajnu ulogu i često se koristi za razdvajanje vizuelnih celina...

Nakon dana provedenog na omiljenoj plaži, putnicima je na raspolaganju i prostor u potpalublju. Prostrana vlasnička kabina smeštena je u pramcu i odvojena je staklenim kliznim vratima, čija je unutrašnja metalna mreža dizajnirana za suptilno propuštanje svetla, ali ne i radoznalih pogleda, pružajući na taj način najveći nivo privatnosti. Spomenuta kabina opremljena je komfornim ležajem, ugradnim ormanima i elementima za smeštaj nautičkih sitnica.

Tu je i televizor dijagonale 43 inča. U ovaj deo se, inače, stiže iz centralnog salona čija veličina, opet, zavisi od želje budućih vlasnika. Naime, Dolceriva može da ima još jednu odvojenu kabinu sa smeštaj dve ili pak jedne osobe. U tom slučaju se površina centralnog salona sa kuhinjskim delom smanjuje, ali je u drugoj podvarijanti moguće dobiti i dodatni toalet. Time se menja i broj osoba koje mogu komforno prenoćiti na ovom gliseru, sa četiri na tri...

Da je Riva sinonim za savršenstvo na talasima potvrdili su i pažljivo izabrani materijali, poput drveta i fine kože u enterijeru. Mada, italijanska marka nije samo to! Njena plovila garantuju vrhunsku kontrolu i bezbednost. U ovom slučaju, o sigurnosti plovidbe brine i moćni Garmin Empirbus sistem, koji nudi integrisane nadzorne i navigacione funkcije, predstavljene pomoću ekrana osetljivih na dodir, čije veličine zavise od želja vlasnika. Tako je moguće dobiti 12-inčni ili 16-inčni displej na skiperskoj poziciji koja je smeštena na gornjoj palubi.

U kokpitu pored komandnog mesta ima dovoljno prostora za sedenje i odmor, budući da postoje dve velike sofe i trpezarijski sto. I sve to je dobro zaštićeno od vetra i vode, ali i radoznalih pogleda, onako pomalo u duhu tradicije i poznatih modela Ariston i Tritone kojima je Riva koketirala sa luksuznim sportskim automobilima. Dalje, na krmi ima još prostora za sunčanje i odmor, budući da površina platformi iznosi 4 kvadratna metra. I ovaj deo može se, ukoliko vlasnik to želi, preurediti tako da posluži kao druga, dodatna, kabina za goste ili pak ostava.

Za dozu adrenalina je zadužena proverena „konjica“. Dolceriva koristi napredni pogonski sistem V-Drive sa dva Volvo Penta D13 motora koji pojedinačno mogu proizvesti 1.000 „konja“ pri 2.400 o/min. U pogledu performansi, model može dostići maksimalnu brzinu od 40 čvorova, kao i krstareću brzinu od 35 čvorova. Imućnim kupcima koji na listi prioriteta nemaju brzinu, na raspolaganju je verzija skromnije snage od po 800 KS pri 2.300 o/min. U tom slučaju Dolceriva prestaje da ubrzava na 35 čvorova, dok je krstareća brzina 27 čvorova, što je i dalje u samom vrhu klase. Da bi udobnost dok je gliser u „mirovanju“ bila na nivou Riva je i ovde upotrebila poznati Seakeeper NG6 sistem smanjenja ljuljanja „na sidru“, koji se nalazi na spisku dodatne opreme...

I na kraju, da li ste spremni da uživate u lepšoj strani života? Ako možete da priuštite model Riva Dolceriva, odgovor je verovatno potvrdan, a hedonizam je zagarantovan. Pravi Dolcevita stil, kao što samo ime kaže!

Uroš Popović